TOY FOX TERRIER KENNELS

AMERIKANKÄÄPIÖTERRIERI-FAQ-UKK
(Frequently Asked Questions - Usein Kysytyt Kysymykset)
kysymyksiin vastaa Jonna Dunkel, Toy Fox Terrier Kennel

Kysymys: Mistä tietää, onko amerikankääpiöterrieri minulle sopiva koirarotu?
Vastaus: Lue nämä kotisivut tarkkaan läpi, ja jos amerikankääpiöterrieri vielä tuntuu sopivalta koirarodulta, tule tutustumaan kennelimme koiriin. Vaihtoehtoisesti voit osallistua seuraavaan ETFTA ry.:n tai SATHY ry.:n tapahtumaan, jonne saapuu yleensä suurin osa suomalaisista amerikankääpiöterriereistä.

Kysymys: Mikä on ETFTA ry.?
Vastaus:
ETFTA eli Euroopan amerikankääpiöterrieri yhdistys ry. ajaa työkoira-amerikankääpiöterriereiden asiaa Suomessa ja Euroopassa. ETFTA ry. toimii United Kennel Clubin (UKC) ja National Toy Fox Terrier Associationin (NTFTA) suorassa alaisuudessa.

Kysymys: Mikä on SATHY ry.?
Vastaus:
SATHY eli Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry. on yhdistys, jolla on jo yli 15 vuotta toimintaa takanaan. SATHY on ensisijaisesti perustettu niiden harrastajien tarpeeseen, joiden koirat edustavat sellaisia alkujaan Amerikasta kotoisin olevia rotuja joita rekisteröidään muissa kuin FCI:n alaisissa järjestöissä. Näihin rotuihin kuuluu myös amerikankääpiöterrieri.

Kysymys: Mikä on työkoira?
Vastaus: Työkoira on koirarotu, joka on jalostettu muiden ominaisuuksien, kuin ulkomuodon perusteella. Näitä muita ominaisuuksia ovat koiran käyttöominaisuudet kuten fyysinen ja henkinen terveys. Periaatteessa voidaan sanoa, että työkoirat ovat huomattavasti terveempiä kuin näyttelykoirat. Työkoiran kanssa voi harrastaa sellaisia lajeja, jotka sopivat juuri ko. työkoiralle, amerikankääpiöterrierin ollessa kyseessä esim. taakanvetoa, tuholaistorjuntaa, voimavetoa, nopeusjuoksua, agilitya, yms. Lisää tietoa työkoirista ja harrastuksista saa ETFTA ry.
sekä SATHY ry. yhdistyksistä.

Kysymys: Sopiiko amerikankääpiöterrieri ensimmäiseksi koiraksi?
Vastaus: Kyllä sopii. Jos pitää terrierin kipakasta luonteesta, tykkää pienistä koirista ja on varautunut koiran mukanaan tuomaan vastuuseen, sopii amerikankääpiöterrieri ensimmäiseksi koiraksi.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Plug the Cowgirl aka Alma Suomen keväässä.
Kuva © Anna Tattari.

Kysymys: Voiko amerikankääpiöterrierin kanssa mennä koiranäyttelyyn?
Vastaus: Suomessa amerikankääpiöterrierin kanssa voi mennä ETFTA ry.:n UKC näyttelyihin, Match Show koiranäyttelyihin ja USA:ssa esim. UKC:n järjestämiin koirien ulkomuotonäyttelyihin. Amerikankääpiöterrieri on Suomen Kennelliiton koirarotu nimellä amerikankääpiökettuterrieri. Toy Fox Terrier Kennelin amerikankääpiöterrierit eivät ole rekisteröityjä SKL:ssä, sillä kennelimme tavoitteet koirien suhteen ovat henkinen ja fyysinen terveys, ei ulkomuoto.
Amerikankääpiöterrieri on työkoirarotu, jonka kanssa voi harrastaa paljon muuta, kuin ulkomuotonäyttelyitä. Lisää tietoa saa ETFTA ry. sekä SATHY ry. yhdistyksistä.

Kaikki Toy Fox Terrier Kennelin kasvatit ovat rekisteröitävissä AKC:ssa omistajan näin halutessa. AKC:ssa rekisteröity amerikankääpiöterrieri voi osallistua SKL:n näyttelytoimintaan. Näyttelykoiratoiminnasta saat lisätietoja Suomen kennelliitto ry.:stä.

Kysymys: Mitä amerikankääpiöterrierin kanssa voi harrastaa?
Vastaus:
Amerikankääpiöterrierin kanssa voi harrastaa taakanvetoa, tuholaistorjuntaa, voimavetoa, nopeusjuoksua, agilitya, olla mukana terapiakoiratoiminnassa, harrastaa jäljestystä, rauniokoiratoimintaa ja TOKOa, eli tottelevaisuuskoulutusta. AKT:n voi kouluttaa myös rauniokoiraksi, etsimään sortuneisiin rakennuksiin hautautuneita ihmisiä. Lisää tietoa amerikankääpiöterrierille sopivista harrastuksista saa ETFTA ry.
sekä SATHY ry. yhdistyksistä.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Nugget of Phoenix aka Nugget SATHY ry.:n taakanvetokisoissa.
Kuva © SATHY ry.

Kysymys: Mikä on UKC?
Vastaus:
UKC eli
United Kennel Club on maailman suurin työkoirajärjestö ja maailman toiseksi suurin koirajärjestö. United Kennel Club on moninverroin suurempi kuin esimerkiksi kaikki belgialaisen Fédération Cynologique Internationale (FCI) -yhdistykset yhteensä. Toy Fox Terrier Kennelin kaikki koirat rekisteröidään United Kennel Clubissa.

Kysymys: Mikä on NTFTA?
Vastaus: Yhdysvaltalainen National Toy Fox Terrier Association eli NTFTA on perustettu vuonna 1949. NTFTA:n päämääränä on ajaa United Kennel Clubissa rekisteröityjen amerikankääpiöterriereiden asiaa, lisätä amerikankääpiöterrieri-rodun tietoisuutta ja lisätä tietoa amerikankääpiöterrierin oikeasta jalostuksesta. Toy Fox Terrier Kennel on ainoa Eurooppalainen amerikankääpiöterrieri-kenneli, joka on päässyt korkealle arvostetun National Toy Fox Terrier Associationin suosituslistalle. Tämä mm. sen ansiosta, että meillä on ensimmäisenä Euroopassa Champion-luokan koiria ja ensisijaisena jalostustavoitteenamme on terve työkoira.

Kysymys: Kuinka monta amerikankääpiöterrieriä on Suomessa?
Vastaus:
Tästä ei ole tarkkaa tietoa, koska valitettavasti kaikki suomalaiset amerikankääpiöterrierit eivät ole rekisteröityjä, ja ovat näin virallisesti monirotuisen asemassa. UKC:ssa rekisteröityjä amerikankääpiöterriereitä Suomessa on tällä hetkellä arviolta 300 kpl.

Harkitsetko amerikankääpiöterrierin hankkimista?
Vältä yleisimmät virheet ja lue aivan ensimmäiseksi tämä >>

Kysymys: Kuinka monta pentua amerikankääpiöterrieriä saa?
Vastaus:
Kääpiökoirien pentueet eivät ole suuria. Amerikankääpiöterrieri-narttu voi saada 1-7 pentua per pentue. Yleensä pentujen lukumäärä on 1-3. Viiden, kuuden ja seitsemän pennun pentueet ovat erittäin harvinaisia ja mitä suurempi lukumäärä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joukossa on alikehittyneitä, muumioituneita ja kuolleita pentuja.

Kysymys: Tuleeko amerikankääpiöterrieri hyvin toimeen lasten kanssa?
Vastaus: Yhtä hyvin kuin mikä muu tahansa koira, joka on totutettu lapsiin pennusta lähtien.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's White Bebe aka Sulo vetelee sikeitä parhaan kaverinsa Matleenan sylissä.
Kuva © Matti Palmunen

Lucas, Nicolas ja Capu
'PR' Palmroos's Capitaine aka Capu sekä oman perheen lapset Lucas ja Nicolas. Paras tapa lasten opetella käsittelemään koiraa on olla lattialla istumassa. Näin ei pääse käymään tapaturmia tai vahinkoja.
Kuva © Copyright Sari Bosnjak.

lapset ja koirat
'PR' Dunkel's Rhianna aka Bambi sekä 'PR' Dunkel's Pinnle aka Pinnle oman perheen lasten leikeissä mukana. Koirien omistajan ja perheen äidin mukaan nämä amerikankääpiöterrierit rakastavat lapsia ja suorastaan odottavat hetkeä että niitä puetaan pieniin nukenvaatteisiin ja syötetään nuken syöttötuolissa, puhumattakaan kynsien lakkauksesta tai nukenvaunuissa nukuttamisessa... Leikeissä mukana myös perheen Lissu-kissa, kts. kysymys alla.
Kuva © Copyright Mirka Silmu.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Master Mocca Jr. aka Mocca Jr. päiväkävelyllä Oodin kanssa.
Kuva © Anni Lapatto.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Miss Priss aka Cherry ja perheen esikoinen Ellen yhdessä Ellenin leikkimatolla.
Kuva © Dalla Hankala.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Hera aka Helma ja perheen esikoinen Fia (1v 5 kk) yhdessä lenkillä.
Kuva © Pinja Sillantaka.

Kysymys: Tuleeko amerikankääpiöterrieri toimeen kissojen kanssa?
Vastaus: Yleisesti ottaen kyllä, jos koira on totutettu kissoihin pennusta lähtien.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Valentina aka Luna putsailee Papu-kisun korvia.
Kuva © Kirsi Keinänen

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Venise aka Yoda ja Salma-kissa lyövät leikiksi.
Kuva © Anni Lemmetty

amerikankääpiöterrieri Nuppu ja kissa
'PR' Dunkel's Southern Belle aka Nuppu ja paras kaverinsa Illi-kissa.
Kuva © Janni Ruotsi.

amerikankääpiöterrieri Nuppu ja kissa
'PR' Dunkel's Southern Belle aka Nuppu ja paras kaverinsa Illi-kissa.
Kuva © Janni Ruotsi.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Mighty Man Mocca aka Poju ja perheen uusin tulokas, kissanpentu.
Kuva © Tiina Tuominen / Perhekoti Toiska.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Rhianna aka Bambi sekä 'PR' Dunkel's Pinnle aka Pinnle
loikoilevat päiväunilla perheen Lissu-kissan kanssa.
 

amerikankääpiöterrieri ja kissa
Perheen omaan Cas-kissaan uteliaalla mielenkiinnolla tutustuva ‘PR‘ Dunkel‘s Polly aka Polly.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Mambo Alexander aka Tino haastaa perheen Miska-kissaa leikkiin.


'PR' Dunkel's Mambo Alexander aka Tino ja Miska-kissa hippasilla.


Kysymys: Voiko amerikankääpiöterrieri asua kerrostalossa?
Vastaus: Kyllä voi, suurin osa pienistä koirista kautta maailman asuu kerrostaloissa, juuri pienen, kätevän kokonsa tähden. Amerikankääpiöterrieri tarvitsee liikuntaa siinä missä muutkin koirat sekä virikkeitä. Mutta amerikankääpiöterrieri voi aivan hyvin asua kerrostalossa.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Hakkarainen's Bermuda Bandit aka Hessu omalla pihalla. Hessulla ikää tässä kuvassa 9 vk.
Kuva © Ismo Mynttinen.

Kysymys: Minkä värisiä amerikankääpiöterriereitä on olemassa?
Vastaus: Kolmea eri väritystä: 1) yleisin on tri-color, eli valkoinen mustin ja ruskein merkein 2) seuraavaksi yleisin on white & tan, eli valkoinen ruskean värisin merkein 3) harvinaisin on white & black, eli valkoinen mustin merkein. Nämä kaikki ovat UKC:n virallisen rotumääritelmän mukaisia amerikankääpiöterrierin värejä.
Muut yhdistykset, kuten AKC, hyväksyvät myös muita värejä, kuten chocolate & white & tan, eli valkoinen suklaan ja ruskein merkein.

Kysymys: Minkä kokoinen amerikankääpiöterrieri on?
Vastaus: Amerikankääpiöterrieri on kääpiökoira, eli pieni. AKT:n korkeus on noin 25-30 cm ja paino on noin 2 - 6 kg. Rodussa tavataan myös pienempiä yksilöitä.

Kysymys: Mitä amerikankääpiöterrieri maksaa?
Vastaus:
Toy Fox Terrier Kennelin pentujen ja aikuisten koirien hinnat saat tietää käymällä kennelissämme vierailulla tai ottamalla yhteyttä meihin esimerkiksi pentulomakkeen kautta. Pennun ja/tai aikuisen koiran varausmaksu on 500 € ja varausmaksu on osa pennun ja/tai aikuisen koiran hintaa.

Me Toy Fox Terrier Kennelissä myymme UKC-rekisteröityjä, aitoja, terveitä amerikankääpiöterriereitä täydellä terveystakuulla varustettuina ja koiran mukana tulee erittäin kattava pentupakkaus (katso lisää tästä). Pentupakkauksen arvo on noin 500 €.

Suomessa ja Ruotsissa sekä muualla Euroopassa myydään amerikankääpiöterriereinä rekisteröimättömiä koiria, joilla on perinnöllisiä sairauksia. Toy Fox Terrier Kennel ei ole samassa porukassa näiden "kasvattajien" kanssa - kennelimme myy VAIN aitoja amerikankääpiöterriereitä (katso lisää tästä).
Muistathan myös, että koiran hankintahinta on vain murto-osa koiraan liittyvistä kustannuksista.

Kysymys: Myyttekö koiria osamaksulla?
Vastaus: Emme myy. Muista, että koiran hankintahinta on vain murto-osa koiraan liittyvistä kustannuksista. Jos ongelmia maksun kanssa on jo koiraa hankittaessa, on todennäköistä että koiran pitäminen ylipäätään on tällä hetkellä huono tai mahdoton vaihtoehto.

Kysymys: Lähteeko amerikankääpiöterrieistä paljon karvaa?
Vastaus:
Karvaa AKT:sta lähtee keväisin hieman runsaammiin, mutta muuten ei mitenkään erityisen paljoa. Amerikankääpiöterrierin karvapeite on erittäin helppohoitoinen, sillä karva on lyhyttä, tiheää ja säänkestävää.

Kysymys: Ovatko amerikankääpiöterrierit yleensä kuinka dominoivia ja tempperamenttisia luonteeltaan?
Vastaus: Amerikankääpiöterrieri on TERRIERI, sitä ei sovi unohtaa. Jos ei terrieristä tykkää, on syytä valita joku toinen rotu. Amerikankääpiöterrierin luonne riippuu täysin ko. yksilöstä, löytyy pehmeämpiä ja sitten tempperamenttisempiakin. Vanhempien perusteella voi aika hyvin arvioida millainen luonne pennulle tulee.

Kysymys: Onko amerikankääpiöterrieri kova räkyttämään?
Vastaus: Lyhyesti - ei ole. Pitkästi - kaikki koirat oppivat räkyttämään jos asiaan ei puututa.
Amerikankääpiöterrieri ei ole missään nimessä tyypillinen räkyttäjä-koira, kuten monet muut pienikokoiset koirat. Tämä onkin yksi syy miksi moni pientä koiraa haaveileva päätyy amerikankääpiöterrieriin, koska se ei tyypillisesti räkytä. Amerikankääpiöterrieri osaa tosi haukkua ja erityisesti uroskoirat saattavat murrosikään tullessaan ryhtyä räkyttämään, mutta tähän tulee heti puuttua tiukasti. Hyvänä esimerkkinä kerrottakoon kennelimme tällä hetkellä kuusi urosta (Vincent, Mike, Pikkolo, Bullet, Bebe ja Tollo) eivät juurikaan ääntä päästä vaikka ovikello soisi ja telkkari huutaisi , mutta meillä pojat on opetettu siihen että ei tarvitse haukkua eikä räkyttää.

Kysymys: Kuinka amerikankääpiöterrieri yleensä tulee juttuun vieraiden koirien kanssa?
Vastaus: AKT urokset eivät välttämättä aina tykkää muista uroksista, mutta tässäkin on yksilötasolla tosi paljon eroja. Sama koskee narttuja, mutta yleensä voidaan sanoa että nartut tulevat varmemmin keskenään toimeen kuin urokset. Jos ottaa koiran pentuna, on sopeutuminen tilanteeseen kuin tilanteeseen paljon helpompaa - tämä koskee kaikkia koirarotuja.

Kysymys: Näin talvella, ovatko amerikankääpiöterrierit kamalan kylmänarkoja?
Vastaus: Eivät ole. Pakkasraja on siinä -15°, siitä kovemmilla pakkasilla tehdään mielellään vain pakollinen pikkulenkki. Takkia, töppösiä, tms. ei tarvita lenkeillä. Kuitenkin on syytä huomata, että tässäkin on eroja eri yksilöiden välillä. Kennelissämme on koiria jotka vaativat päästä ulos pitkillekin lenkeille vaikka pakkasta on yli -25°. Sitten on sohvaperunoita jotka mielellään käyvät vain minilenkillä kun mittari on -10° pakkasella.

amerikankääpiöterrieri
Takana 'PR' Dunkel's Pikkolo Jr. aka Dali ja edessä 'PR' Dunkel's Rocket aka Rocky.
Pojat näyttävät mallia kuinka amerikankääpiöterrieri pärjää Suomen talvessa.
Kuva © Emma Mussalo.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Plug the Cowgirl aka Alma hangella.
Kuva © Anna Tattari.

amerikankääpiöterrieri
Umpihangessa pistelee menemään 'PR' Dunkel's Black Dali aka Frodo.
Kuva © Anni Lapatto.

Kysymys: Montako kertaa AKT pentua käytetään lenkillä? Aamulla, päivällä ja illalla? Kuinka pitkä lenkki?
Vastaus: Amerikankääpiöterrieri on meiltä uuteen kotiin lähtiessään noin kilon painoinen koiran alku, jonka lenkityksen tarve on erittäin pieni. Riittää että pentu viedään ulos pissille ja kakille, eli opetetaan sisäsiistiksi. Ulos pennun voi viedä vaikka 10 kertaa päivässä, eli aina kun pentu herää, on syönyt, on juonut jne. jotta pentu oppii nopeammin sisäsiistiksi. Hiljalleen pentua voi viedä pidemmille lenkeille, kuten esimerkiksi talon ympäri, pari sataa metriä tms. Tämän voi toistaa pari kertaa päivässä. Muutaman kuukauden ikäisenä voi amerikankääpiöterrieriä viedä jo vartin, puolen tunnin lenkeille pari kertaa päivässä. Ja niin edelleen. Vuoden ikäinen AKT kulkee mielellään omistajansa kanssa jo muutaman kilometrin lenkkejä.

Kysymys: Ovatko amerikankääpiöterrierit kamalan haukkuherkkiä?
Vastaus: Eivät ole - tämä on suuri ero muihin pieniin koiriin nähden. AKT ei ole räkyttäjä. Vahtiminen onnistuu joskus paremmin parin haukahduksen voimin, mutta harvoin nämä amerikankääpiöterrierit sen enempää itseään verbaalisesti ilmaisevat. Itse asiassa amerikankääpiöterrierin haukkumattomuus on ollut suuri syy monen ihmisen päätyessä ottamaan itselleen juuri AKT.

Kysymys: Onko akt-rodulla paljon "tyyppi vikoja" esim. iho, silmä tai muita sairauksia?
Vastaus:
Kennelissämme olemme erityisen ylpeitä siitä, että koiramme ovat erinomaisen terveitä. Emme koskaan tekisi jälkikasvua koirilla, joilla ilmenisi pienintäkään perinnöllistä vikaa. Ja tähän vielä lisäten, koirillamme ei ole koskaan löytynyt mitään perinnöllistä vikaa.

Yleisesti ottaen amerikankääpiöterrieri on hyvin terve rotu. Kuitenkin amerikankääpiöterrieri-rodussa esiintyy joitakin perinnölliseksi sairaudeksi lueteltavia sairauksia. Onneksemme kuitenkin rodussa esiintyvät sairaustapaukset ovat suurimmaksi osaksi vain yksittäistapauksia ja sairaiden koirien lukumäärä on hyvin pieni.

Amerikankääpiöterrierillä on perinnöllisiä sairauksia siinä missä muillakin koiraroduilla. Polvivikoja, CHG-verisairautta, silmävikoja, allergioita ja muita. Jotkut kasvattajat ovat tarkkoja siitä että jalostukseen käytettävät koirat ovat terveitä, eivätkä kanna näitä sairauksia, jotkut kasvattajat eivät kiinnitä näihin niin paljoa huomiota. On tärkeää, että oman koiran vanhemmat on terveystarkastettuja ja että polvet ja silmät on tarkastettu. Kysy tätä aina kasvattajalta! Tässä hieman lisätietoa akt-koiralle tyyppillisistä sairauksista:

Polvilumpion sijoiltaan meno eli patella luksaatio
Patella luksaatio johtuu yleensä polvinivelen synnynnäisestä virheasennosta, mutta voi hyvin kehittyä myös trauman seurauksena. Polvivika näkyy yleensä epäpuhtaina liikkeinä, ts. koira ”hyppyyttää” sairasta takajalkaa eli ei varaa sille jokaisella askeleella. Tosin tervepolvisetkin koirat voivat liikkua samoin ja vastaavasti polvivikaiset aivan puhtaasti.
Polvivika jaetaan 5 eri asteeseen, 0 = terve, 1-, 2-, 3- ja 4-asteen vika.
Sijoiltameno 1- eli lievimmässä asteessa saadaan polvilumpio painettua sivuun, mutta se palaa paikoilleen. Polvilumpio on 2-asteessa yleensä luksoitunut. Lumpio voidaan työntää paikoilleen, muttei yleensä pysy paikoillaan. Tämä johtuu siitä, että sääriluu on kiertynyt, vaikkakin vähemmän kuin 30 astetta. Luksaation 3-asteessa sääriluu on kiertynyt enemmän kuin 30 astetta. Ura on olematon ja reisiluun pää pyöreähkö. 4-asteisessa polviviassa polvilumpio on ja pysyy luksoituneena. Sääriluunkiertymä voi olla jopa 90 astetta.
Yleensä ainakaan lievät polviviat eivät aiheuta kipua kevyille ja pienille koirille. Tarvittaessa polvi voidaan leikata.
Suosittelen, että jalostukseen käytettävät koirat tarkastetaan virallisesti eläinlääkärillä ennen kuin pentuetta suunnitellaan tehtäväksi. Suosittelen, että koira jolla todetaan patella luksaatio, leikataan ainostaan pienien koirien ortopediaan erikoistuneen eläinlääkärin toimesta, kuten Suomen paras koiraortopedi ja erityisesti pienten koirien ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri Kai Skutnabb. Koira pystyy hyvin tehdyn patella luksaation korjausleikkauksen jälkeen elämään täysin normaalia elämää.

CHG
CHG verisairaus, eli Congenital Hypothyroidism with Goiter, on akt-rodullakin esiintyvä koirien verisairaus. Esim. jos nartulla on CHG, ja koiralla tehtäisiin pentuja, periytyisi tämä sama sairaus pennuille. Jos narttu astutetaan uroksella, joka kantaa CHG:tä, kuolevat kaikki pennut alle kuusi viikkoisina. Jos narttu astutetaan uroksella, joka ei kanna CHG:tä, joka neljäs pentu kantaa CHG:tä.
CHG -testin voi tehdä vain ja ainoastaan USA:ssa, tällä hetkellä Michiganin Yliopistossa.
Tässä hyvää linkki, jossa lisää tietoa CHG:stä:
http://www.thedogplace.com/Reference/TFT/thyroid.htm
Suosittelen, että jalostukseen käytettävät koirat testataan CHG:n varalta, jos suvussa tätä sairautta esiintyy. Jos koiralla on CHG en suosittele pennuttamista.

Silmäsairaudet
Silmätarkastuksessa pyritään toteamaan kaikki epänormaalit rakenteet silmistä. Silmätarkastaja tutkii koiran luomet, sarveiskalvon, värikalvon l. iiriksen, linssin, lasiaisen ja lopulta verkkokalvon. Eri roduilta etsitään eri sairauksia mutta aina tutkitaan koko silmä, ja kirjataan ylös muutoksen, myös harmittomat. Näin myöhemmissä tarkastuksissa voidaan seurata muutosten kehitystä. Normaalisti silmätarkastus suoritetaan epäsuoralla valolähteellä ja linssillä. Rakolampulla, joka on biomikroskoopin muunnos, voidaan tutkia silmän etuosien rakenne erittäin tarkasti linssin takakapseliin asti. Silmänpainemittaria ja ns. gonioskooppia tarvitaan viherkaihi tutkimuksissa. Silmätarkastuksien tarkoitus on poistaa sairaat yksilöt jalostuksesta ja estää sairauksien leviäminen. Koska PRA ja HC kehittyvät useimmin vasta aikuisille koirille, jalostuskoirat on tutkittava 1-2 vuoden välein rodun sairaustilanteesta riippuen. Näin pyritään minimoimaan sairaiden yksilöiden siitokseen käyttö.
Silmäsairaudet ovat perinnöllisiä siinä missä muutkin sairaudet ja suosittelen, että jalostukseen käytettävien koirien silmät tarkastetaan eläinlääkärin toimesta ennen kuin pentuetta suunnitellaan tehtäväksi.

Kysymys: Löytyykö Suomesta agilitya tai tokoa harrastavia amerikankääpiöterriereitä?
Vastaus: Kyllä varmasti löytyy, ainakin agilitya tiedän meidän kasvateistamme joidenkin harrastavan menestyksekkäästi.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Vincentin puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Vincentin puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.


Kennelimme Vincentin puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

Kysymys: Kuinka nopeasti narttupennulla tulee ekat juoksut?
Vastaus: Vastausta tähän en voi varmaksi antaa. Ensimmäiset juoksut voivat tulla jo neljän kuukauden iässä, tai sitten kahden vuoden iässä. Yleensä ensimmäiset juoksut tulevat ensimmäisen ikävuoden aikana, mutta aina ei näin ole. Meillä on tullut useammalla nartulla ensimmäiset juoksut lähempänä kahden vuoden ikää.
Ensimmäisiä juoksuja saattaa myös edeltää valkoinen tai kirkas vuoto sekä tähän liittyen alapään turvotusta. Jos koira ei kuumeile eikä oireile mitenkään, tähän ei kannata mitenkään puuttua. Se kuuluu normaaliin narttukoiran aikuistumiseen.

Kysymys: Onko tällä rodulla jotain eroavaisuuksia koirien välillä sukupuolen mukaan käyttäytymisessä)?
Nartuilla on juoksut (n. 9kk välein kestää 2vkoa sanoi yksi eri rotuisen koiran omistaja) miten näillä? Jossakin luki 2xvuodessa, kolmekin vkoa kestäisi, onko vuodot runsaat ja vaikuttaako koiran mielialaan vai onko yksilöstä kiinni?

Vastaus: Enemmän kuin käyttäytymiseroja sukupuolten välillä, tulisi vertailla käyttäytymiseroja eri yksilöiden välillä. Usein uros voi olla hyvin pehmeä, alistuva, nöyrä – ominaisuudet jotka mielellään mielletään narttukorien ominaisuuksiksi. Usein narttu voi olla hyvin dominoiva, tiukka, vahvaluonteinen, jäärä – ominaisuudet joka mielellään mielletään uroskoirien ominaisuuksiksi.
Enemmän kuin sukupuoli merkitsee koirassa sen oma, yksilöllinen luonne. Lisää koirien välisistä eroavaisuuksista esimerkiksi omaa pentua valittaessa kannattaa kääntyä aina kasvattajan puoleen, esittäen toki omat toiveet koiran käyttäytymisen, luonteen ym. suhteen.

Ensimmäiset juoksut voivat tulla jo neljän kuukauden iässä, tai sitten kahden vuoden iässä. Yleensä ensimmäiset juoksut tulevat ensimmäisen ikävuoden aikana, mutta aina ei näin ole. Meillä on tullut useammalla nartulla ensimmäiset juoksut lähempänä kahden vuoden ikää.
Joillain nartuilla juoksuväli on 4 kk, joillain 12 kk. Joillain nartuilla juoksuväli vaihtelee, joillain pysyy samana. Joillain nartuilla juoksut kestävät reilun viikon, joillain reilun kuukauden. Eli vaihtelu on suuri. Samaan tyyliin myös vuodon runsaus / niukkuus on yksilöstä kiinni ja vaihtelua tässäkin esiintyy laajasti.
Joillain nartuilla juoksut vaikuttavat mielialaan, toisilla taasen ei. Eli tässäkin vaihtelua löytyy, ja tässäkin tilanne on täysin yksilöstä kiinni.
Jos omalla nartulla sattuu tulemaan juoksut taajaan, kestävät pitkään, vuoto on runsasta, koira on masentunut, suosittelen lämpimästi steriloimaan nartun. Se helpottaa tilannetta sekä koiran että omistajan kannalta.

Kysymys: Lapsellani on hieman allergiaa. Olen kuullut, että jotkut kasvattajat antavat koiran "lainaan" muutamaksi viikoksi ja jos allergiaoireita tulee, sen on voinut palauttaa. Voisiko tämä onnistua teidän kanssanne, jos tarvetta?
Vastaus: Ei, emme anna koiraa koeajaksi. Se ei ole hyvä juttu koiralle, eikä perheelle. Jos allergiaa epäillään, emme myy koiraa. Kehotan lämpimästi käymään allergiatesteissä, näin mahdollisesta koira-allergiasta saa 100 % varmuuden.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrierin pentu ‘PR‘ Dunkel‘s Mambo Alexander aka Tino tiedustelee, kenen lelusta tässä on kyse? Huomaa irvistys! Kuva © Satu Mäkelä.

Kysymys: Onko teillä tietoa onko amerikankääpiöterrieri voimakkaasti allergisoiva koirarotu?
Vastaus: Vuosien saatossa kennelistämme on lähtenyt pentu kolmeen eri koira-allergiseen perheseen. Amerikankääpiöterrieri ei ole aiheuttanut allergiaa yhdessäkään näistä kolmesta perheestä. Tämä ei tarkoita sitä että amerikankääpiöterrieri ei voisi aiheuttaa allergiaa, mutta tuntuu siltä että AKT ei ole siitä pahimmasta päästä allergisoivia koirarotuja. Edelleen jos koiran hankinta kiinnostaa, kehotan lämpimästi käymään allergiatesteissä, näin mahdollisesta koira-allergiasta saa 100 % varmuuden.

Kysymys: Mitä eroa on jackrusselinterrierillä ja amerikankääpiöterrierillä?
Vastaus: Jackrusselinterrierissä ja amerikankääpiöterrierissä on paljon samoja piirteitä, mutta on myös eroavaisuuksia. Amerikankääpiöterrieri ei ole herkkä haukkumaan, kun taas russeli on. Amerikankääpiöterrieri ei ole luolakoira, kun taas russeli on. Amerikankääpiöterrieri ei aja saalista eikä täten karkaa kovinkaan helposti, russeli ajaa saalista koska on metsästyskoira ja on näin ollen herkempi karkaamaan. Amerikankääpiöterrieri on pienempi kooltaan ja aina sileäturkkinen, eikä vaadi siis trimmausta. Ruumiinrakenne on erilainen: jackrusselinterrieri on matala ja tanakkajalkaisempi kun amerikankääpiöterrieri taasen on korkeajalkaisempi. Oheisissa kuvissa havainnoillistuu rotujen väliset ulkomuotoerot:

jackrusselinterrieri parsonrusselinterrieri amerikankääpiöterrieri
Jackrusselinterrieri. Paino noin 6 kg. Parsonrusselinterrieri. Paino noin 8 kg. Amerikankääpiöterrieri. Paino noin 3 kg.

Kysymys: Tuleeko amerikankääpiöterrieri toimeen suurempien koirien kanssa? Kuinka varovainen tulee olla kun kokoeroa koirilla on paljon?
Vastaus: Amerikankääpiöterrieri on KÄÄPIÖkoira, joka tulee muistaa tutustuttaessa suurempiin koiriin. Se mikä kannattaa aina muistaa, on se että kaikki koirat eivät suinkaan tule toimeen toistensa kanssa, oli koirilla kokoeroa paljon tai vähän. Kuitenkin lähtökohtaisesti koirat yleensä tulevat toimeen keskenään vallan mainosti, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla omistajien toimesta.
Jos kokoeroa koirilla on paljon ja tarkoitus on että koirat tulisivat keskenään toimeen, olisi erinomainen idea tutustuttaa koirat toisiinsa silloin kun molemmat tai vähintään toinen koirista on vielä pentuiässä. Näin egot eivät vielä ole tutustumisen esteenä.

amerikankääpiöterrieri ja pomerian
Oikealla amerikankääpiöterrieri ‘PR‘ Dunkel‘s Elvis Sermo aka Capu ja vasemmalla kaverinsa pomerian Bruno.
Koirat painavat suunnilleen saman verran.
Kuva © Ville Lehti.

amerikankääpiöterrieri ja berninpaimenkoira
Oikealla amerikankääpiöterrieri ‘PR‘ Dunkel‘s Magnus Star aka Manu ja vasemmalla kaverinsa berninpaimenkoira Sulo. Toisella painoa kilo, toisella painoa 50 kiloa.
Kuva © Sari Himanka.

amerikankääpiöterrieri ja berninpaimenkoira
Alla amerikankääpiöterrieri ‘PR‘ Dunkel‘s Magnus Star aka Manu ja yllä kaverinsa berninpaimenkoira Sulo. Toisella painoa kilo, toisella painoa 50 kiloa.
Kuva © Sari Himanka.

amerikankääpiöterrieri ja saksanpaimenkoira
Amerikankääpiöterrieri ‘PR‘ Dunkel‘s Mack Adams aka Puosu ja paras kaverinsa työkoira saksanpaimenkoira Nusse.
Kuva © Anni Jäppinen.

amerikankääpiöterrieri ja saksanpaimenkoira
Amerikankääpiöterrieri ‘PR‘ Dunkel‘s Mack Adams aka Puosu ja paras kaverinsa työkoira saksanpaimenkoira Nusse.
Kuva © Anni Jäppinen.


Amerikankääpiöterrieri ‘PR‘ Dunkel‘s Mack Adams aka Puosu ja paras kaverinsa työkoira saksanpaimenkoira Nusse.
Video © Anni Jäppinen.

amerikankääpiöterrieri
"Serkukset" kuin siskokset.
TFT = Toy Fox Terrier eli amerikankääpiöterrieri Dunkel‘s Pamy Cosma aka Coda 8 viikkoa ja uusi BFF, SFT = Smooth Fox Terrier eli sileäkarvainen kettuterrieri Oodi 16 vuotta.
TFT Coda on muutaman tunnin uudessa kodissaan olon jälkeen tehnyt elonsa hyvin tyytyväiseksi uuden superbestiksensä SFT Oodin kanssa. Pieni kokoero ja pieni ikäero ei menoa haittaa.
Kuva © Mira Mäkiaho.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrieri Dunkel‘s Cordo Cannon aka Luru ja paras kaverinsa työkoira saksanpaimenkoira Rauha.
Kuva © Anne Nieminen.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrieri Dunkel‘s Cordo Cannon aka Luru ja paras kaverinsa työkoira saksanpaimenkoira Rauha.
Kuva © Anne Nieminen.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrieri Dunkel‘s Cordo Cannon aka Luru ja paras kaverinsa työkoira saksanpaimenkoira Rauha.
Kuva © Anne Nieminen.

amerikankääpiöterrieri
Amerikankääpiöterrieri Dunkel‘s Pandora Maresa aka Dora ja paras kaverinsa keeshond Ruffe.
Kuva © Katrina Carlson.

Kysymys: Onko amerikankääpiöterrieri sopiva ihan perhekoiraksi vai pitääkö sillä olla paljon harrastustoimintaa ettei se turhautuminen sitten ilmene esim. käytöshäiriöinä?
Vastaus: Amerikankääpiöterrieri on sopiva nimenomaan perhekoiraksi. Tottakai täytyy muistaa ja ottaa huomioon ihan alusta alkaen se, että pieni, vilkas terrieri tarvitsee paljon virikkeitä sekä johdonmukaisen kasvatuksen.
Käytöshäiriöitä en voi sanoa että kasvateillamme olisi ollut, mutta tämä johtunee terveestä psyykkisestä perimästä sekä omistajien paneutumisesta koirien kasvatukseen.

Kysymys: Koirakirjasta olen lukenut, että terrieri ei välttämättä ole paras mahdollinen lapsiperheen koira vahvan ja tempperamenttisen luonteen vuoksi, oletko samaa mieltä?
Vastaus: Riippuu täysin koirasta, sen luonteesta jne. Suurin osa meidän kennelimme kasvateista asuu ja elää aivan normaalia koiran elämää lapsiperheessä. Toki pennun vanhempien luonteen perusteella voidaan tehdä joitain johtopäätöksiä jo etukäteen ja miettiä ko. koiran mahdollista soveltuvuutta lapsiperheeseen.

Kysymys: Kennelinne kattavaan pentupakettiin liittyy koiran rekisteröinti ja kolmen sukupolven sukupuu. Lisäksi voi ottaa halutessaan pidemmän, kuuden tai seitsemän sukupolven sukupuun. Olisin nyt ottamassa sen kolmen sukupolven sukupuun, mutta kysyisin että tarvitaanko sitä laajempaa, jos haluaa joskus käyttää koiraa astutuksessa? Voiko sen hankkia myöhemminkin? Mitä se laajempi sukupuu sitten tulisi maksamaan noin suurin piirtein? Ottaako muut uudet omistajat yleensä sellaisen?
Vastaus: Kaikilla meidän koirilla on sukupuussaan arvomerkintä 'PR' eli Purple Ribbon, joka tarkoittaa sitä että sukupuusta löytyy aitoja, puhdasverisiä amerikankääpiöterriereitä United Kennel Clubin kantakirjoista vähintään seitsemän sukupolven verran. Eli sukupuussa löytyy ja voi toki myöhemminkin tilata sellaisen pidemmän version.
Astutukseen pidemmän sukupuun voi halutessaan tilata, siihenkään se ei ole toki välttämätön. Sukupuu on koiralla se mikä on, eli pitkä, ei sitä paperit miksikään muuta.
Kuuden sukupolven sukupuu maksaa 35 USD ja seitsemän sukupolven sukupuu maksaa 50 USD.
Kennelimme maksaa koiran rekisteröinnin sekä kolmen sukupolven sukupuun, joka kustantaa 16 USD, eli erotusta maksettavaksi omistajalle jää joko 19 USD (6 sukupolven sukupuu) tai 34 USD (7 sukupolven sukupuu) Jos ottaa pidemmän sukupuun myöhemmässä vaiheessa, joutuu tietenkin maksamaan UKC:lle koko summan itse, eli joko 35 USD tai 50 USD (hinnat 2008).
Jotkut omistajista ottavat pitkän sukupuun, suurin osa ottaa tuon kennelimme kustantaman kolmen sukupolven sukupuun.

Kysymys: Kannattaako ottaa amerikankääpiöterrierille lemmikkivakuutus? Mistä sen saa?
Vastaus:
Amerikankääpiöterrieri on perusterve koira, mutta toki sekin voi sairastua ja tapaturmia voi sattua. Jos käy erittäin huono tuuri ja koira sairastelee paljon tai joutuu usein onnettomuuteen, voi olla hyötyä koiran vakuutuksesta. Erityisesti pentuaikana koiran vakuuttaminen voi olla järkevää. Toy Fox Terrier Kennelin tekemän tilaston mukaan yli 95 % amerikankääpiöterrierille sattuvista onnettomuuksista sattuu pentuaikana, eli ennen kuin koira täyttää 12 kk. Pentuaika on riskialtista aikaa. Suosittelemme siis vakavasti harkitsemaan koiran vakuuttamista ainakin ensimmäisen elinvuotensa ajaksi.

Eri vakuutusyhtiöissä lemmikkivakuutukset ovat erilaisia. Kannattaa kysellä tarkemmin ja kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöitä.

Puuttuuko tältä sivulta juuri se tieto, mitä Sinä etsit?
Kysy oma kysymyksesi tältä sivulta >>

 

INFO@TOYFOXKENNELS.COM

© Copyright Toy Fox Terrier Kennel