TOY FOX TERRIER KENNELS


TOIMINTAA
AMERIKANKÄÄPIÖTERRIERIN KANSSA

Amerikankääpiöterrieri on työkoira ja nauttii saadessaan tehdä ja harrastaa omistajansa kanssa. Sopivia harrastuksia amerikankääpiöterrierille ovat kaikenlaiset fyysiset urheilulajit sekä psyykkisesti vaativat tehtävät.

Hyviä fyysisiä harrastuksia amerikankääpiöterrierille ovat mm. taakanveto™ ja tuholaistorjunta™. Suomessa SATHY ry. järjestää amerikankääpiöterriereille kaikenlaisia mukavia tapahtumia, joihin osallistumalla pääsee mukaan toimintaan ja harrastuksiin. Klikkaa linkkejä alla ja saat lisää tietoa amerikankääpiöterrierille sopivista harrastuksista ja toimintamuodoista:

• Taakanveto™
• Tuholaistorjunta™
• Voimaveto™
• Korkeushyppy
• Nopeusjuoksu
• Agility
• SATHY ry. Terapiakoira™ -toiminta
• Avustajakoira

Taakanveto
Taakanveto™ eli Weight Pulling on suosittu koiraurheilu Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Taakanveto sopii kaikille vahvoille ja päättäväisille työkoiraroduille ja erittäin hyvin myös amerikankääpiöterrierille. Taakanvetokoiralta vaaditaan muutakin kuin pelkästään voimaa, koiralla on oltava erittäin hyvä kunto ja pitkäjännitteisyyttä, sekä ennen kaikkea halu vetää. Taakanvetokoiran omistajalta vaaditaan erittäin paljon kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Bullet SATHY treeneissä.
Kuva © Emma Mussalo.


Voit aloittaa taakanvetoharjoittelun kun amerikankääpiöterrieri on yli 8 kk ikäinen. Riippuu kuitenkin koirasta yksilönä, milloin se voi opetella alkeita taakanvetoon liittyen. Neljän kuukauden iästä alkaen periaatteessa mihin ikään tahansa koira on kuitenkin pystyväinen oppimaan pikkuhiljaa hyväksi taakanvetäjäksi. Kaksitoistavuotiaatkin koirat ovat olleet vielä mukana kilpailuissa tekemässä hyviä tuloksia. Taakanvetoharjoittelu ei vahingoita koiraa, mikäli koira koulutetaan koiran ehdoilla ja järkevästi.
Taakanvedossa tarvitaan koiran lisäksi koulutusta. Taakanvedossa ei ole pelkästään kyse voimasta vaan myös tekniikasta.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Nugget of Phoenix aka Nugget SATHY Kesäpäivillä 2006.


Aloitus
Alussa voit vielä unohtaa painot ja taakat ja keskity vain totuttamaan amerikankääpiöterrierisi uusiin taakanvetovaljaisiin. Laita nämä uudet valjaat päälle joka kerta, kun viet koirasi lenkille. Näin koira vähitellen tottuu niihin. Taakanvetovaljaita voit tilata SATHY ry.:n kautta.
Vie amerikankääpiöterrierisi lenkille nämä valjaat päällä mahdollisimman paljon eri paikkoihin. Totuta koira erilaisiin olosuhteisiin, jotta se ei häiriintyisi mistään. Vie se eri koirapuistoihin, kaupunkialueelle, paikkoihin, jossa on paljon muita koiria ja mölyä.
Tästä on apua myöhemmässä vaiheessa, jos viet koirasi taakanvetokilpailuihin, jossa on paljon muita koiria ja ihmisiä.

amerikankääpiöterrieri taakanveto

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix pikkudaamina vetämässä taakkaa.


Ensimmäiset painot

Kun amerikankääpiöterrierisi on tottunut täydellisesti uusiin taakanvetovaljaisiinsa, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen taakanvetokoulutuksessa.
Laita hieman pientä painoa valjaiden taakse. Hyvä ensimmäinen paino on puolentoista litran muovinen limupullo, jonne on laitettu hieman hiekkaa sisään. Se on kevyt, mutta siitä lähtee ärsyttävää ääntä ja näin koira tottuu ääneen jo alusta pitäen.
Laita pullon kaulaan riittävän pitkä naru, noin 100 senttiä pitkä, jotta se ei missään tapauksessa osu koirasi takajalkoihin!
Aloita taakanvetoharjoitukset tämän sorapullon kanssa viemällä koirasi lyhyille kävelylenkeille. Koira on luonnollisestikin kiinnostunut siitä, mikä on tarrautunut sen taakse ja mikä pitää ääntä. Anna sen rauhassa tarkkailla tilannetta, jotta se tajuaa, ettei pullossa ole mitään pelättävää tai vahdittavaa. Tärkeintä on se, että koira ei tunne oloaan tukalaksi, vaan että sillä on hauskaa koko ajan. Tee tästä taakanvetoharjoituksesta koirallesi leikki.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Black Stallion aka Blackie.

Tarvitset aivan oman komennon taakan vetoa varten. Sen olisi syytä olla lyhyt ja ytimekäs, kuten "veto". On tärkeää toistella tätä komentoa jatkuvasti, kun koiralla on taakka takanaan ja varsinkin alkuvaiheen harjoittelussa sen on syytä oppia, mikä komento yhdistyy juuri tähän omituiseen, rahisevaan pulloon pepun takana.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pikkolo Jr. aka Dali SATHY Kevätkinkereillä 2005 .

 
Lisää painoja
Kun Sinä ja amerikankääpiöterrierisi olette tottuneet täydellisesti tähän ensimmäiseen vaiheeseen, on aika siirtyä seuraavalle asteelle.
On aika lisätä painoja. Tässä vaiheessa suurin osa noviisitaakanvetäjäharrastajista tekee isoimmat virheet, joten toimi erittäin maltillisesti. Kun kyseessä on amerikankääpiöterrieri, lisätään painoa kerrallaan pari sataa grammaa, ei enempää, eikä vähempää. Älä huolehdi siitä, että painoa tulisi liikaa. Hyväkuntoinen ja vahvaluinen amerikankääpiöterrierisi kyllä kestää sen.
Hanki sellaisia painoja, jotka on helppo sitoa valjaisiin, ja jotka eivät takerru lenkillä ollessasi maastoon. Muista, että samalla kun lisäät painoa, lisäät koirasi itseluottamusta. Jokainen painonlisäys tulisi olla painoltaan pari sataa grammaa ja jokaisen painonlisäyksen välillä tulisi olla ainakin kaksi viikkoa totuttelua uuteen painoon.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Micro Paw of Phoenix aka Mike treenaamassa taakanvetoa.


Nyt kun koirasi valjaissa raahautuu suurempia painoja, tarvitsee amerikankääpiöterrierisi erittäin paljon rohkaisua osakseen. Toistele opettamaasi komentoa erittäin useasti ja anna koiran tottua tähän uuteen leikkiin pikkuhiljaa.
Ensimmäisen 2,5 kilon painonlisäyksen jälkeen olisi hyvä antaa koiran vetää taakkaa kuusi metriä. Tarvitset luultavasti pannan ja taluttimen, jotta amerikankääpiöterrierisi seuraa vierelläsi.
Muista hokea opettamaasi taakanvetoon liittyvää komentoa koko sen ajan, kun koira aktiivisesti vetää taakkaa. Kun kuuden metrin raja on ylitetty, kehu koiraasi ylenpalttisesti.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Bullet SATHY treeneissä.
Kuva © Emma Mussalo.

Yritä saada koirasi vetämään taakkaa yhtäjaksoisesti mahdollisimman pitkiä matkoja. Pyri siihen, ettei koirasi pysähtyisi ollenkaan ennen viivaa. Älä pakota koiraa, älä houkuttele sitä lelulla tai ruoalla, vaan hauskanpidon muodossa kannusta koiraasi aina vain parempiin suorituksiin. Koirasi tekee kovemmin töitä vain ja ainoastaan Sinun vuoksesi, joten muista olla pitkäjännitteinen, älä säästele kehuissa, äläkä koskaan hermostu koiraasi.
Pidä taakanvetoaikataulu mahdollisimman säännöllisenä. Päivittäinen treenausaika riippuu kustakin koirasta yksilönä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lopeta harjoitukset, ennen kuin koiran kunto ja innostus loppuu.
Kun vedätät taakkaa koirallasi muualla, kuin omalla takapihalla, pienennä painoja, jotta koirasi itsetunto ei romahda.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Nugget of Phoenix aka Nugget SATHY Kevätkinkereillä 2005.
Kuva © SATHY ry.


Taakanvetokärryt

Kun amerikankääpiöterrierisi vetää taakkaa, jonka paino on sen oman painon verran, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. On aika hankkia taakanvetokärryt. Rakenna kärryt itse tai osta ne valmiina.
Jos rakennat kärrysi itse, huomioi, ettei niistä tule liian korkeat, ja että kärryjen ja valjaiden välinen kiinnike ei petä saaden painon vyörymään koirasi päälle pelästyttäen sen pahanpäiväisesti. Taakanvetokärryjen valjaiden kiinnityskohta tulee olla alempana kuin koira, jotta koira vetää ylöspäin.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Rocket aka Rocky taakanvetotreeneissä.
Kuva © Emma Mussalo.


Painoina voit käyttää hiekkapusseja, vesikanistereita ja melkeinpä mitä tahansa. Pidä huoli omasta ja koirasi turvallisuudesta.
Seuraavaksi koirasi täytyy totuttaa kärryihin. Vaikka tiedät koirasi pystyvän jo vetämään taakkaa, täytyy Sinun edelleen olla kärsivällinen koirasi kanssa ja antaa sille aikaa totutella uusiin asioihin. Paras tapa on laittaa kärryt koiran valjaisiin kiinni, laittaa koiralle panta ja talutin ja kävellä pieniä lenkkejä koiran kanssa. Näin se ei saa päähänsä juosta kärry perässään vaan tottuu heti alusta alkaen maltilliseen vetämiseen.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Bullet aka Bullet treenaamassa taakanvetoa.
Kuva © Emma Mussalo.


Kun koira on tottunut kärryihin - ja tämä saattaa viedä pitkänkin aikaa - on aika laittaa kärryihin hieman painoa. Kärryt luonnollisestikin kulkevat jouhevammin, kuin maata viistävä paino, joten laita tarpeeksi painoa kärryihin. Muista käyttää sitä samaa vanhaa, tuttua taakanvetokomentoasi useasti, jotta koira tajuaa, mistä on kysymys. On hyvä käyttää jotakuta kaveria apuna työntämässä kärryä alussa, jotta koira luulee vetävänsä sitä itse, eikä menetä itseluottamustaan. Tämä sama kaveri valvoo kärryjä, jotta ne eivät pääse karkaamaan koiran päälle.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix treenaamassa taakanvetoa.
Kuva © Emma Mussalo.

Pidä taakanvetojen välillä minuutin pausseja. Vetojen määrä päivittäin riippuu tietysti koirastasi, mutta aloita varovasti pienillä painoilla siten, että koirasi jaksaa vetää kärryä hyvin. Muista aina lopettaa päivittäinen treenaaminen vielä siinä vaiheessa kun koirallasi on kivaa!
Kun lisäät painoa, anna koirasi vetää kärryä vain kaksi kertaa viikossa ja jatka "tavallisella", vanhalla tutulla maata viistävällä painolla harjoituksia kolme kertaa viikossa. Muista, että treenaat erityisesti koiran henkistä puolta ja tässä vaiheessa ei ole tärkeää, kuinka painavia lasteja se vetää.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Rocktalk Nell of Phoenix aka Nell tulee toiseksi Taakanvedossa™
Pohjoismaiden Mestaruuskisassa, SATHY Expo 2005-tapahtumassa.


Hitaasti hyvä tulee

Jos etenette hitaasti ja varmasti, amerikankääpiöterrierisi itseluottamus kasvaa terveesti ja siitä kehkeytyy ja kypsyy raudanluja taakanvedon ammattilainen! Jos missään vaiheessa treenausta hermostut tai turhaudut, lopeta harjoittelu siltä päivältä ja aloita seuraavana päivänä jälleen puhtaalta pöydältä.
Tämä artikkeli on erittäin yleispätevä ja ei välttämättä toimi kaikille koirille, mutta jos Sinulle on hyvä amerikankääpiöterrieri-työkoira, tarpeeksi innostusta ja kärsivällisyyttä, niin suosittelen kokeilemaan pikkuhiljaa tätä hienoa harrastusta koirasi kanssa!

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pikkolo of Phoenix aka Pikkolo treenaamassa taakanvetoa.

Lisää taakanvetovinkkejä
Tärkeintä ei ole pelkkä voima vaan asenne, koiralla on oltava malttia vetää liikkeelle taakka, joka aluksi saattaa tuntua hyvinkin painavalta.
Moni vahva koira ei saa liikkeelle taakkaa koska luovuttaa heti kun vastus tuntuu suurelta. Harjoittele koiraasi, jotta se ei luovuta.
Katso taakanveto-opasta mutta harjoittele sen lisäksi liikkeellelähtö ja erilaisten taakkojen vetämistä. Hyvää harjoittelua saa kun toinen henkilö kutsuu koiraa luokseen ja koiran takana oleva henkilö pitää kiinni valjaista (narulla) ja päästää koiraa eteenpäin juuri sen verran kuin se jaksaa. Tärkeää on, että koira ei ala peruuttamaan tai reuhtomaan.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix voittaa Taakanvedossa™ Pohjoismaiden Mestaruuden,
SATHY Expo 2004-tapahtumassa.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pikkolo Jr. aka Dali voittaa Taakanvedossa™ Pohjoismaiden Mestaruuden,
SATHY Expo 2005-tapahtumassa.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
Pipari voitti Taakanvedon SATHY Pulkkariehassa 2006.
Lisäksi Pipari veti omaan painoonsa nähden eniten taakkaa, 19,44 kertaisesti, ollen näin myös Best In Show!

amerikankääpiöterrieri taakanveto
Pipari voitti Taakanvedon SATHY Kevätkinkereillä 2006.
Pipari veti omaan painoonsa nähden eniten taakkaa, 17,39 kertaisesti, ollen näin myös Best In Show!

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix voittaa Taakanvedossa™ Pohjoismaiden Mestaruuden,
SATHY Expo 2006 -tapahtumassa.
Piparin kerroin (koiran paino suhteessa vedettävän taakan painoon) oli 33.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Bullet voittaa Taakanvedossa™ Suomen Mestaruuden,
SATHY Kisapäivät 2006 -tapahtumassa.
Bulletin kerroin (koiran paino suhteessa vedettävän taakan painoon) oli 33,5,
joka on kansainvälisessäkin mittakaavassa iso suhdeluku.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
Pipari voitti Taakanvedon SATHY Kesäpäivillä 2007.
Pipari veti omaan painoonsa nähden eniten taakkaa, 39,75 kertaisesti, ollen näin myös Best In Show!

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix voittaa Taakanvedossa™ Pohjoismaiden Mestaruuden,
SATHY Expo 2008 -tapahtumassa.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix voittaa Taakanvedossa™ Suomen Mestaruuden,
SATHY Superkisat 2009 -tapahtumassa.
Pipari veti omaan painoonsa nähden eniten taakkaa, 26,50 kertaisesti, ollen näin myös Best In Show!

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix voittaa Taakanvedossa™ Pohjoismaiden Mestaruuden,
SATHY Expo 2009 -tapahtumassa.
Piparin kerroin (koiran paino suhteessa vedettävän taakan painoon) oli 33,89.


Taakanvedossa koirilla on kivaa!

Maa- ja metsätalousministeriön julkaisema eläinsuojelulaki 247/199 sanoo yksiselitteisesti, että taakanveto on kilpailuna täysin hyväksyttävää koska koira ei joudu alttiiksi kivulle, tuskalle eikä kohtuuttomalle rasitukselle.
Koiraa ei pysty sääntöjen mukaan kilpailtaessa mitenkään pakottamaan vetäämään yhtään sen enempää kuin mitä se itse haluaa - tämä onkin monen väkivahvaksi luullun koiran omistajan pettymys. Tärkeintä on, että koirilla ja omistajilla on kivaa, ei hampaat irvessä voitto.

Teksti: SATHY ry. ja Toy Fox Terrier Kennels.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
'PR' Dunkel's Bullet ja 'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix taakanvetotreeneissä.
Kuva © Emma Mussalo.

amerikankääpiöterrieri taakanveto
"Nuorna vitsa väännettävä" - kuvassa ensimmäiset taakanvetovaljaat päällään sisarukset 'PR' Dunkel's Master Mocca ja 'PR' Dunkel's Brown Sugar. Nämä pienet kääpiöterrierit ryhtyvät treenaamaan taakanvetoa leikkimielellä vasta 6 kk iässä, kuvissa näkyvät valjaat ovat lähinnä koristeita.
Kuva © Emma Mussalo.

Lue lisää taakanvedosta™ virallisilta taakanveto-sivuilta >>

Tuholaistorjunta™
Tuholaistorjunnassa™ amerikankääpiöterrieri juoksee keinotekoisten vieheiden perässä. Tarkoituksena on ottaa nämä valehiiret kiinni mahdollisimman nopeasti. Kilpailutilanteessa vieheitä on 1-5 kappaletta. Vieheitä vedetään samansuuntaisesti noin kävelyvauhtia ja koiran on tarkoitus saada vieheet kiinni mahdollisimman nopeasti.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Black Stallion aka Blackie SATHY ry.:n Tuholaistorjunta-kisoissa.
Kuva © SATHY ry.

Tuholaistorjunta sopii kaikille amerikankääpiöterriereille. Useimmiten koiraa ei tarvitse edes opettaa ottamaan näitä vieheitä kiinni vaan se tulee luonnostaan. Koiraa voi tietenkin innostaa omalla käyttäymisellä ja saada näin ottamaan vieheitä kiinni.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Rocket aka Rocky SATHY ry.:n Tuholaistorjunta-kisoissa.
Kuva © SATHY ry.

Tuholaistojuntaa on helppo harjoitella kotona. Kiinnitä valehiiri siiman tai narun perään ja vedä viehettä pitkin lattioita. Koira yrittää ottaa viehettä kiinni ja pääsee näin harjoittamaan alkuperäistä käyttötarkoitustaan - tuholaisten torjuntaa kotona.

Tuholaistorjunta™ on SATHY ry.:n amerikankääpiöterriereille kehittämä työkoiralaji, jossa kisaillaan muutamia kertoja vuodessa.

amerikankääpiöterrieri
'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix voittaa Tuholaistorjunnassa™ Pohjoismaiden Mestaruuden,
SATHY Expo 2004-tapahtumassa.

amerikankääpiöterrieri tuholaistorjunta
'PR' Mignetin Extempore of Phoenix SATHY ry.:n Tuholaistorjunta-treeneissä 2004.
Kuva © SATHY ry.

amerikankääpiöterrieri

Voimaveto™
Voimavedossa kaksi kappaletta amerikankääpiöterriereitä vetävät köyttä väliseinän kummaltakin puolelta näkemättä toisiaan. Köysi tulee pystyyn asetetun levyn läpi, jossa on köydelle sopiva reikä. Koirat eivät ole katsekontaktissa toisiinsa missään vaiheessa kisaa. Kyse ei ole siis mistään henkien taistosta vaan koirien omasta köydenvedosta!

Voimaveto on amerikankääpiöterriereillä Suomessa vielä hieman hakusessa, köysi on kiinnostava ja myös sen päässä oleva viehe, mutta että se vetäminen? Voimaveto on kuitenkin erittäin hauska työkoiralaji sekä koirille että omistajille.

amerikankääpiöterrieri voimaveto
'PR' Dunkel's Pikkolo Jr. aka Dali saa handlerilta opastusta ennen voimavedon aloittamista SATHY Kevätkinkerit 2006 -tapahtumassa.
Kuva © SATHY ry.

Voimavetoa voi erittäin helposti treenata myös kotioloissa. Koiraa voi opettaa vetämään köyttä ja suorituksen jälkeen kannattaa muistaa aina palkita koira hyvästä vedosta.

Voimaveto™ on SATHY ry.:n työkoirille kehittämä työkoiralaji, jossa kisaillaan muutamia kertoja vuodessa.

Korkeushyppy
Koirien korkeushypyssa koirat hyppäävät korkeutta, ylittäen eteensä tulevan esteen. Handleri ei saa avustaa koiraa muuten kuin kehottamalla hyppäämään ja näyttämällä viehettä.

Korkeushyppy on sopiva laji pienille ja isoille työkoirille. Hypyn korkeus suhteutetaan koiran omaan säkäkorkeuteen, näin kisassa pärjäävät yhtä hyvin pienet kuin isotkin koirat.
Korkeushyppyä varten kannattaa ottaa käyttöön komento, esimerkiksi "hyppy" tai "yli".

Korkeushyppyä voi helposti harjoitella kotioloissa. Kotona voi pyytää koiraa hyppäämään jalkojen yli kun istut lattialla tai käsistä voi tehdä "ympyrän" ja opettaa koira hyppäämään sen läpi. Kun koira tunnistaa komennon voi lenkillä pyytää koiraa hyppäämään eri esteiden yli.

Korkeushyppy on SATHY ry.:n työkoirille kehittämä työkoiralaji, jossa kisaillaan muutamia kertoja vuodessa.

amerikankääpiöterrieri korkeushyppy
'PR' Dunkel's Cassius hyppäämässä korkeutta SATHY Expo 2006 -tapahtumassa.
Kuva © Julia Gustafsson.

Nopeusjuoksu
Pienten koirien nopeusjuoksuun saa nimensä mukaisesti osallistua pienellä SATHY-rotuisella koiralla, eli amerikankääpiöterrierin, amerikankarvatonterrierin ja patterdalenterrierin kera. Koira juoksee ilman omistajaa tai handleria vapaana omistajan tai handlerin luokse ja kuka koirista ylittää maalilinjan nopeimmalla ajalla, on voittaja. Juoksuradan pituus on kisasta riippuen noin 20 metriä ja kisatulokset ovat näin verravissa vain sen kisan sisällä.

Koirat juoksevat nopeusjuoksuradan yksi kerrallaan ja omistaja tai handleri saa kutsua koiraa ja käyttää vieheitä parantaakseen koiran juoksuaikaa. Elävää viehettä ei saa käyttää. Koira saa juosta saman radan niin useaan otteeseen kuin kyseisen kisan tuomari antaa luvan. Kuitenkin useimmissa kisoissa rata juostaan yhden kerran per koira. Pienten koirien nopeusjuoksu on hauska ja helppo laji, johon osallistuakseen ei sen kummemmin tarvitse treenata, paitsi tietenkin luoksetuloa.

Nopeusjuoksu on SATHY ry.:n pienille työkoirille kehittämä työkoiralaji, jossa kisaillaan muutamia kertoja vuodessa.

amerikankääpiöterrieri nopeusjuoksu
'PR' Dunkel's Rambo hurjassa nopeusjuoksussa SATHY Expo 2005 -tapahtumassa.
Kuva © SATHY ry.

Agility
Agility on vauhdikas ja tapahtumarikas koiran ja ihmisen yhteistyötä testaava liikunta- ja kilpailumuoto.
Agility on koirien esteratakilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli. Lajin nimi tulee englannin kielen sanasta agility, joka on suomeksi 'ketteryys'. Lajin rantautuessa Suomeen sen nimeksi ehdotettiinkin mm. ketteryyttä ja vikellystä, mutta englanninkielinen alkuperäisnimi jäi elämään. Parhaimmillaan laji on ohjaajan ja koiran täydellistä yhteistyötä.

Agilityradalla on yleensä 15-20 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat mm. kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli umpi- ja avotunneli (pussi ja putki). Koirien agility on saanut alkunsa vuonna 1977 Englannissa hevosten estekisojen väliajoilla olleista koirien estehyppynäytöksistä. Harrastuksessa menestyminen edellyttää koiralta hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa. Agilitya voi harrastaa myös shetlanninponien, kanien sekä kissojen kanssa.

Agility sopii erinomaisesti amerikankääpiöterrierille ja useat kennelimme kasvatit harrastavatkin agilityä.


Toy Fox Terrier Kennelin oma kasvatti, 1-vuotias nuorukainen
‘PR‘ Dunkel‘s Miko Poco aka JoJo yhdeksänsissä agitreeneissä omistajansa kera.
Video © Sarita Karppi.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Oppan puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Oppan täyssisko Beamer agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Oppan puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Oppan puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Oppan puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

amerikankääpiöterrieri agility
Kennelimme Oppan puolisisko Presley agility-kisoissa Ohiossa USA:ssa.
Kuva © Karen Larson, Valhalla Ridge Farm.

Suomalaiset agilitysivut >>
Suomen agilityliitto >>

SATHY ry. Terapiakoira™ -toiminta
SATHY ry. aloitti ensimmäisenä Suomessa virallisen terapiakoiratoiminnan ja toimii hyvänä esimerkkinä myös muille koirayhdistyksille. SATHY ry. toi terapiakoiratoiminnan Suomeen Yhdysvalloista ja käynnisti terapiakoiratoiminnan nykyiseen muotoonsa 1990-luvun alussa. Terapiakoiratoiminnan moottorina toimivat aktiiviset työkoiraharrastajat, jotka ovat tutustuneet Yhdysvalloiss
a nimenomaan työkoirien varassa toimivaan terapiakoiratoimintaan.

Yhteisöjen ja laitosten - kuten vanhainkotien - on mahdollisuus sopia SATHY ry.:n kanssa terapiakoirien vierailuista. Kyse on hyväluontoisista ja vieraiden ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevista koirista, jotka jo pelkällä läsnäolollaan saavat ihmiset ja laitosten asiakkaat - jopa henkilökunnan - hyvälle mielelle. Koko terapiakoiratoiminta on vapaaehtoistyöhön perustuvaa ja maksutonta. Terapiakoirien vierailukohteet ovat: laitokset, sairaalat, vanhainkodit, mielenterveyslaitokset, nuorisokodit, lastenkodit,...

Terapiakoiratoiminnan kokemukset ovat erittäin hyviä ja pelkästään positiivisia. Usean eri hoitolaitoksen kanssa yhteistyössä tehdyt terapiakoiravierailut ovat tuottaneet todella paljon myönteistä palautetta. Koira on ihmisen paras ystävä ja rauhallinen ja ihmisrakas terapiakoira pystyy luomaan ystävällisen kontaktin ilman sanoja - kokemus, jolla ei ole vertaa.
Terapiakoirien omistajiksi ovat ilmoittautuneet sellaiset henkilöt, joiden koirat ovat varmoja ja luotettavia. Koirat ovat erittäin tottuneita toimimaan ihmisten kanssa ja työkoiratausta takaa jo itsessään moneen muuhun koirarotuun verrattuna erittäin rauhallisen ja tasaisen luonteen. Tällä hetkellä terapiakoiriksi on ilmoittautunut kaikkia SATHY-koirarotuja, pienestä amerikankääpiöterrieristä aina reilusti halattavaan amerikanbulldoggiin.

amerikankääpiöterrieri terapiakoira
'PR' Elvira of Phoenix terapiakoirakäynnillä vanhainkodissa.
Kuva © SATHY ry.

Mukaan toimintaan ilmoittautunut koiranomistaja tutustutetaan ensin terapiakoiratoimintaan. Ohjaajakokelas suorittaa erityisen terapiakoiraohjaajan kurssin. Ohjaajan koira testaan samalla sopivaksi terapiakoiratoimintaan - useimmat amerikanbulldoggit, amerikanpitbullterrierit, amerikankääpiöterrierit, amerikankarvatonterrierit ja vanhaenglanninbulldoggit sopivat erityisen hyvin toimintaan lasten, vammaisten ja vanhusten kanssa. Kuitenkin suurin osa terapiakoirista on amerikanpitbullterriereitä, joka maailman suosituin terapiakoirarotu ja suosituin terapiakoirarotu myös meillä Suomessa. Työkoirien perimä takaa ihmisiystävällisen ja rauhallisen mielenlaadun. Hoitolaitoksessa vieraillaan kokeneemman, terapiakoirakoulutuksen saanneen, koiraohjaajan kanssa ja opitaan käytännön terapiakoiratoiminta.

Terapiakoira-koulutus on pitkäkestoinen prosessi, jossa mitataan koiran henkiset kyvyt erittäin tarkkaan. Mikäli olet kiinnostunut toimimaan amerikankääpiöterrierisi kanssa terapiakoira-työssä, ota yhteyttä SATHY ry.:hyn.

terapiakoira

Avustajakoira
Amerikankääpiöterrieri on luonteeltaan leikkisä ja vilkas seuralainen. Työkoirana amerikankääpiöterrierin luonne on myös tasainen ja "normaali". Hyvää luonnetta kuvastaa se, että amerikankääpiöterrierit palvelevat vammaisten apulaisina, esimerkiksi kuurojen “korvina”. Koira oppii noutamaan pudonneita esineitä, kuten kyniä, tai hakemaan kengät, tai haukkumaan herättääkseen huomiota ja hankkiakseen apua. Tällaisessa toiminnassa tulee ilmi amerikankääpiöterrieri-rodun luotettavuus.

Toy Fox Terrier Kennelistä on lähtenyt maailmalle yksi avustajakoira-amerikankääpiöterrieri ja vuoden 2006 lopussa meiltä lähtee maailmalle jo toinen avustajakoira-amerikankääpiöterrieri.

amerikankääpiöterrieri avustajakoira
Amerikankääpiöterrieri on tasaisen luonteensa sekä pienen kokonsa puolesta erinomainen koira myös avustajakoiraksi. Avustajakoiraksi ei ihan tuosta vain ryhdytä, vaan tämä vaatii omistajalta pitkäjänteisen koulutuksen.
Kuva © Carita Viljanen.

amerikankääpiöterrieri avustajakoira
Liikuntarajoitteinen ihminen voi saada amerikankääpiöterrieristä itselleen korvaamattoman "apurin".
Kuva © Carita Viljanen.

Amerikankääpiöterrieri on koira moneen menoon
Summa summarum voidaan todeta että amerikankääpiöterrieri on koira moneen menoon ja sen kanssa voi harrastaa jos sun vaikka mitä kivaa. Amerikankääpiöterrieri tottakai muotoutuu omistajansa mukaiseksi, mutta tässä koirassa on potentiaalia vaikka mihin! Amerikankääpiöterrierin terve työkoiraperimä, älykkyys, nopea oppimiskyky ja halu miellyttää omistajaa yhdessä atleettisen kropan kanssa antavat valmiudet moneen sporttiseenkin harrastukseen.

amerikankääpiöterrieri työkoira
'PR' Dunkel's Rocket aka Rocky & 'PR' Dunkel's Pikkolo Jr. aka Dali koirahiihdossa,
SATHY Pulkkarieha 2006 -talvitapahtumassa.
Kuva © SATHY ry.

amerikankääpiöterrieri työkoira

'PR' Dunkel's Nugget of Phoenix aka Nugget & 'PR' Dunkel's Pipari of Phoenix aka Pipari pulkkavedossa,
SATHY Pulkkarieha 2004 -talvitapahtumassa.

(teksti: SATHY ry. ja Toy Fox Terrier Kennel)


INFO@TOYFOXKENNELS.COM

© Copyright Toy Fox Terrier Kennel